Nyugat-Dunántúl


Régió: Nyugat-Dunántúl
Földrajzi tájegység: Kisalföld
Megye: Győr-Moson-Sopron megye


Megközelíthető: M1, 10, 14, 19, 81, 82, 83 A közel 130 000 lakosú megyei jogú város észak felől Szlovákiát, nyugatról Ausztriát, délről a Balatont, Keletről pedig Budapestet köti a Kisalföld szívéhez. Központi fekvése már a római korban stratégiai szerepet biztosított a város számára. Ezáltal a város fokozatosan a nyugati irányú kereskedelem központjává vált. Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa. A történelmi korokat idéző barokk épületek, templomok, paloták, múzeumok, jellegzetes sarokerkélyek és szűk közök belvárosi sétára invitálják a látogatót. A barangoláshoz csábító hátteret nyújtanak az ódon utcákon meghúzódó kávéházak. Győr Magyarország egyik legnagyobb fesztiválvárosa.

Ajánlott sétaútvonalak:
I. Belvárosi séta


1. Találkozó a Tourinform Irodánál


2. Városháza: a Szent István út meghatározó épülete a XIX. század fordulóján emelt neobarokk Városháza, mely Győr egyik legismertebb épülete, a város szimbóluma.


3. Baross Gábor út: nevét a reformkor „vasminiszteréről”, Győr országgyűlési képviselőjéről kapta. Baross Gábor portréja a Baross út 33. szám alatti házon látható Fehérvári kapu: a Baross Gábor út 18. sz. alatti épület falán egy márványtábla emlékeztet a Fehérvári-kapura, mely fölé 1792-94 között építették azt a tűztornyot, ami egy évszázadon keresztül a város egyik legjellegzetesebb épületének számított. Közlekedési okokra és a torony lépcsőházának életveszélyes állagára hivatkozva az épületet 1894-ben lebontották.

4. Virágpiac, Karmelita rendház (az Arany János úton keresztül): A Karmelita templom és a hozzá kapcsolódó rendház 1721 és 1725 között Wittwer Márton Athanázius karmelita szerzetes tervei alapján épült. A rendház ma szállodaként üzemel.

5. Bécsi kapu tér: a város leghangulatosabb tere a Bécsi kapu tér, legszebb háza az Ott családé volt. A téren található a város egyik legöregebb háza, az Altabak-ház. Karmelita templom: a templom alapkövét 1721-ben helyezték el és 1725-ben szentelték fel. Tervező építésze a karmelita Athanasius testvér volt. A főoltár képe Szent István királyt és Szent Imre herceget ábrázolja, amint hódolnak a Szent Szűz előtt. A templom melletti kis fülkében áll a barokk Hab Mária-szobor. Kisfaludy Károly szobra: a tér közepén áll feketegránit-talapzaton Mátrai Lajos bronzba öntött munkája, Kisfaludy Károly szobra. Vár: A Püspökvár XIII. századi eredetű, a XIV-XV. században kiépített együttese a város legrégibb épülete. Erődrendszere (kastélybástya, Sforza-bástya, Fehérvári kapu) a XVI-XVII. században épült. A Sforza-bástya előtti téren állva a méretekből következtethetünk Győr stratégiai fontosságára, a formájából pedig arra, hogy korának legmodernebb vára volt. A sétálóknak oly kedves ágyúk azonban csak hangulatukban és nem időrendileg illenek a bástyákhoz.

6. Káptalandomb: Győr legtöbb élményt nyújtó városrésze, itt található a város két legősibb és egyben legjelentősebb műemléke, a Püspökvár és a Bazilika. Bazilika: A székesegyház alapítása Szent István király nevéhez kötődik. Első formájában román stílusban épült a 11. században, ebből a korból csak a templom apszisa (hátsó része) maradt fenn napjainkig. A tatárjárást követően gótikus stílusban épült újjá. A török betörés után a templom nagyon megrongálódott, egyik tornya ledőlt, a másikat 1580-ban villám pusztította el. A teljesen tönkrement székesegyházat kora barokk stílusban építették Jelenlegi copf stílusú tornya az 1680-as években készült. A templombelső végleges kialakítását Hefele Menyhért tervei alapján fejezték be az 1780-as években. Ekkor készültek a falakon és a mennyezeten ma is látható gyönyörű freskók. A székesegyházat II. János Pál pápa 1996-ban emelte bazilika rangra. Az északi mellékhajó legfőbb látnivalója az 1655-ben Írországból hozott Vérrel Könnyező Szűz Mária kép, mely 1697. március 17-én, Patrik ünnepén vérrel verejtékezett. Héderváry-kápolna: a 15. században a székesegyház jobb oldali részéhez Héderváry János kápolnát építtetett, itt őrzik ma a középkori magyar ötvösművészet remekét, a Szent László-hermát. Ugyancsak a kápolnában látható a vértanú püspök, Apor Vilmos márványkoporsója. Püspökvár: a Káptalandomb egyik maghatározó épületegyüttese a Püspöki Palota, vagy más néven a Püspökvár, az ezeréves győri püspökség székhelye, melynek ékessége a XIII. századból származó lakótorony és a 15. századi Dóczy-kápolnaGyőri Egyházmegyei Kincstár, Könyvtár és Kőtár (régi Papnevelde) .: a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár az ország egyik legjelentősebb egyházi múzeumi intézménye. A kincstár állományában a gótikus kortól a 19. századig találhatók kelyhek, monstranciák, liturgikus eszközök, festmények és szobrok. A könyvtár közel 80 000 kötetes állományában kódexeket, ősnyomtatványokat, régi magyar könyveket és kéziratokat őriznek. Az állandó kiállítások mellett a kincstár időszaki tárlatoknak is helyet ad. A Püspökvár kazamatájában és a Sforza-bástyában római kori, közép- és újkori kőemlékek kiállítása, valamint Horváth József téglagyűjteménye látható. Apor-kiállítás: 2004 júniusában a Püspökvárban állandó kiállítás nyílt Apor Vilmos püspökről, akit a vár alatti pincehelyiségben lőttek le orosz katonák 1945-ben. A kiállítás vértanúságának állít emléket: bemutatja életét, tevékenységét, megidézi áldozatát és vértanúhalálát. A püspök naplórészletei mellett tárgyi emlékek, dokumentumok, zene, fényhatások és különböző audiovizuális eszközök segítségével elevenítik fel Apor püspök vértanúságig menő életáldozatát. Borsos Miklós Múzeum: az egykori püspöki udvarbíró ház 1979 óta ad otthont a modern magyar szobrászat nagy mestere, Borsos Miklós életmű kiállításának.

7. Gutenberg tér: a Gutenberg téren áll a győri barokk egyik legszebb műemléke, a Frigyláda szobor, melyet III. Károly király emeltetett 1731-ben.

8. Dunakapu tér: a nagy tér Győr forgalmas piacának ad helyet. Közepén a kerek ivókút széljelzője, a vaskakas a város török legendáját őrzi. Schwarzenberg-Pálffy-szobor: a tér északi oldalán található szobor azt a két katonát - Schwarzenberg Adolfot és Pálffy Miklóst - ábrázolja, akik azt a rohamot vezették, amellyel sikerült visszafoglalni a várat a töröktől.

9. Jedlik Ányos utca: Kreszta-ház: a 17. századi műemlék épületben látható Kovács Margit, győri születésű kerámiaművész (1902-1977) életmű-kiállítása. Aranyhajó-cégér: a Dr. Kovács Pál utca sarkán álló romantikus épületben működik az Aranyhajó-gyógyszertár. Falán tengeri vitorláshajót ábrázoló cégér látható, Schima Bandi győri iparművész alkotása.

10. Széchenyi tér: az egykori Piactér évszázadok óta a város életének fontos színhelye. Mária-oszlop: a tér közepén álló emlékművet Kollonich Lipót győri püspök emeltette 1686-ban, Buda töröktől való visszafoglalása emlékére. Bencés épületegyüttes: a város híres temploma, a Loyolai Szent Ignác bencés templom –a bencés rendház és gimnázium közé ékelődve - 1634 és 1641 között épült. A tér déli oldalán álló bencés kolostor Győr első kétemeletes épülete, ennek részeként ma is eredeti funkciójában működik a korai barokkos díszítésű patikamúzeum. Lloyd: a teret keletről a Lloyd eredetileg barokk, később klasszicista stílusban átalakított, majd a XX. században modernizált épülete határolja. Xantus János Múzeum: a múzeumnak Győr egyik legszebb barokk palotája ad otthont. Állandó kiállítás mutatja be Győr és környékének történetét az őskortól az 1950-es évekig. Emellett külön szobában kapott helyet a Petz család hagyatéka, (orvostörténeti, képző-és iparművészeti kiállítás) valamint az Abád-Hauser család magángyűjteménye. A múzeumépület folyosóján ugyancsak állandó kiállításként tekinthetik meg a látogatók a Magyar Posta Bélyegmúzeumának gyűjteményét. Vastuskós ház: nevét a sarokerkélynél látható szögekkel kivert fatörzsről nyerte, mely a XIX. században egy fűszerkereskedés cégére volt. A 17. században épült Vastuskós-ház ad otthont Patkó Imre (1922-1983) újságíró, művészettörténész gazdag gyűjteményének, mely képzőművészeti – benne Kassák Lajos, Bálint Endre, Vasarely és Kondor Béla stb. alkotásai – és kelet-ázsiai, afrikai és óceániai ipaművészeti tárgyakat ölel fel. Esterházy-palota: a Széchenyi tér sarkán áll az Esterházy-palota barokk épülete, mely a Városi Művészeti Múzeum központi épülete.

11. Czuczor Gergely utca: Győri Nemzeti Színház: az 1978-ban átadott színház a győri városkép meghatározó épülete, sísáncszerű teteje sok helyről látszik. Déli és északi homlokzatát Victor Vasarely op-art alkotásai díszítik.

12. A Bajcsy-Zsilinszky és a Baross úton vissza a Tourinform Irodához.

II. Múzeumlátogatás:

Xántus János Múzeum - Győri Egyházmegyei Kincstár és Kőtár - Borsos Miklós Állandó Kiállítás - Kovács Margit Állandó Kiállítás - Radnai Gyűjtemény – Esterházy-palota - Állandó Babakiállítás

III. Séta a Xántus János Állatkertben:

az 1967-ben megnyitott állatkert jelentős megújuláson ment keresztül az elmúlt tíz évben. A kert jelenleg 100 állatfaj több mint 500 egyedét nagy kifutóterületeken, az eredeti életterükhöz hasonló körülmények között mutatja be.

IV. Látogatás a Rába Quelle Fürdőben:

A győri Rába Quelle Fürdő a magyarországi élmény-és termálfürdők közül megjelenésben és szolgáltatásaiban is az egyik legkedvezőbb és legvonzóbb lehetőségeket kínálja látogatóinak.