Nyugat-Dunántúl


Régió: Nyugat-Dunántúl
Földrajzi tájegység: Kisalföld
Megye: Győr-Moson-Sopron megye


Sopron Magyarország nyugati határa mellett, az Alpok lábánál, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található. Az ország egyik legősibb ékszervárosa. Sopron szimbólumán, a Tűztorony déli oldalán található Hűségkapu, mely az 1921-es népszavazás emlékét idézi fel. A Kecske templom a XVII. században koronázások és országgyűlések színhelyéül szolgált. A Szentháromság-szobor a magyar barokk szobrászat kiemelkedő alkotása, és a neogótikus Orsolyita templom a múlt század legsikerültebb építészeti emlékei közé tartozik. A természeti környezet üdítő, gyógyító hatású alpesi levegő, erdős hegyoldalak sétaútjai, kilátói, forrásai, a Fertő közelsége - Sopront valóban hazánk egyik legszebb, legkellemesebb üdülőhelyévé avatja.

Ajánlott sétaútvonalak
Sétautak a város nevezetességeivel és a Liszt emlékek érintésével
A sétaút kezdőpontja a Fő tér 8. alatt található Stornó-ház, mely a Stornó gyűjteménynek és a várostörténeti kiállításnak ad otthont. A falán található emléktábla szerint itt vendégeskedett Liszt Ferenc 18.-ban. Sétánk második állomása a
Bezerédj palota a Templom u. 6. szám alatt. Ebben házban adott házi koncertet a mester 1840-ben. A házhoz kapcsolódik egy kedves történet, mely szerint a jelenlévő dámák összeveszek Liszt kesztyűjén. A sétát tovább folytatva a Templom utcán először az Evangélikus templomot, a város legnagyobb templomát, majd a Körmendi-Csák Galériát tekinthetjük meg. Az utca végén áll a felújított Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, mely a névvál1asztással 1950 óta állít emléket a méltán világhírű zeneszerzőnek. Itt állt a régi kaszinó épülete, melyben 1820-ban az első koncertet adta, mindössze 9 évesen, a Központ mellett húzódó kis utca is szintén a művész nevét viseli. A konferencia központ előtt áll Liszt Ferenc mellszobra. A mellszobor 1893– ban Viktor Tilgner alkotása. Utunkat tovább folytatva következik a Templom utca ezután Fegyvertár utca majd az Orsolya tér, ahol megtekinthetjük az 1570. körül épült Lábasházat. Az Orsolya térről tovább indulva elérkezünk utunk utolsó állomásához a Szent György utcában található Liszt Szalonhoz.